Take-away

Vaše zásielky si viete prevziať osobne aj cez službu Take-away, ktorú si viete objednať v online systéme.

Sídlo firmy v byte - nevýhody

Nevýhody umiestnenia sídla firmy v byte

Byt Veľa podnikateľov sa v dnešnej dobe rozhodne umiestniť sídlo svojej firmy do vlastného bytu. Táto alternatíva je výborným riešením pre takých podnikateľov, ktorí si nepotrebujú zriadiť prevádzkareň. Sú to väčšinou podnikatelia, ktorých podnikateľská činnosť nemá vysoké nároky na prevádzkovanie a nie sú potrebné väčšie priestory. Môžu to byť napríklad rôzni výrobcovia malého tovaru - napríklad šperkov, vlastníci e-shopov, realitní makléri, stavebné firmy a podobne. Mať sídlo v byte má svoje výhody, avšak má aj niekoľko nevýhod. Zo zákona síce nie je povinné nachádzať sa na adrese sídla firmy, ale keď sa sídlo firmy nachádza v byte je viac ako pravdepodobné, že sa na tejto adrese podnikateľ vyskytuje.
Medzi hlavné nevýhody patria najmä: exekúcia majetku, rušenie vlastnej rodiny, stretnutia s klientami a zamestnancami v kaviarňach, návštevy kontrolných orgánov priamo v mieste bydliska, súhlas vlastníka nehnuteľnosti, celkovo zlé meno firmy a samozrejme nemať doma príjemnú oddychovú atmosféru a nemôcť nechať prácu za dverami kancelárie. Teraz si povieme konkrétne vysvetlenia pre tieto nevýhody.

Exekúcia majetku

Povedzme si úprimne, nie každému podnikateľovi sa darí tak, ako by si želal. Sú bohužiaľ aj také dni, kedy sa jednoducho nedarí zarobiť ani na náklady firmy, nie ešte na vlastné živobytie. Niektorí podnikatelia takéto dni zvládnu bez väčších problémov, iní to však vzdajú buď dobrovoľne, alebo jednoducho preto, lebo im nič iné nezostáva. V druhom prípade môže hroziť až exekúcia. Ak má firma veľa dlhov, ktoré už nemá ako splatiť, je na rade exekútor. Všetci vieme, že exekúcia majetku nie je nikdy príjemná. Horšie však ako prísť „iba“ o majetok firmy, je prísť o svoj osobný majetok. Exekútorský úrad vôbec nezaujíma, že Vy máte deti a nemáte dostatok financií na nakupovanie všetkého čo potrebujú na zdravý vývoj. Jediné čo ho zaujíma je, že vy ste dlžník s nesplatenými dlžobami. V takomto prípade Vás v ktorýkoľvek deň môže navštíviť zamestnanec exekútorského úradu, ktorý ale nemá v úmysle sa s Vami len priateľsky porozprávať. Vtedy sa už ťažko vysvetľuje čo patrilo a čo nepatrilo firme. Exekútor má právo zobrať Vám čokoľvek. V tomto prípade sa ešte môžete obrátiť na súd, ale súdne konania stoja samozrejme ďalšie peniaze a navyše zaberú Vám zbytočne veľa času, ktorý ste radšej mohli stráviť napríklad so svojou rodinou.

Rušenie rodiny

BytRušenie rodiny je ďalšou nevýhodou sídla v byte. Ak máte rodinu určite viete aké sú deti. Deti neustále vyvádzajú, hrajú sa, robia krik. Aj toto je jednou z nevýhod mať sídlo v byte, pretože deti Vás môžu rušiť pri práci a nebudete sa vedieť sústrediť na 100% a môžete byť vyrušovaný prípadne aj pri obchodných stretnutiach. Na druhej strane, aj Vaša rodina môže trpieť nedostatkom súkromia, keď budú k Vám domov chodiť Vaši zamestnanci na konzultácie, prípadne klienti či obchodní partneri.

Stretnutia s klientami v reštauráciách a kaviarňach

Táto nevýhoda nadväzuje na predošlú. Keďže môžete niekedy potrebovať súkromie na stretnutie s klientami prípadne zamestnancami a nebudete chcieť byť vyrušovaný, alebo nebudete chcieť zaťažovať strentutiami svoju rodinu, je tu možnosť dohodnúť si stretnutie v kaviarni alebo v reštaurácií. Je to dobré riešenie, ale tiež nie na dlho. Takéto stretnutia idú do peňazí a navyše, ani tam nenájdete vhodné prostredie na obchodné jednanie, keďže sa tam pohybuje veľa ďalších ľudí. Ďalej, ak potrebujete k svojej práci nejaké konkrétne pomôcky, napríklad projektory, notebook a podobne, nie je práve najpraktickejšie stále nosiť tieto veci so sebou a aj tak nemáte istotu či ich budete môcť v danej reštaurácií či kaviarni použiť.

Kontrolné orgány

Ďalšou nevýhodou mať sídlo v byte je napríklad kontrola. Prevádzkovať firmu má určité pravidlá, dané zákonom, ktoré musia byť dodržané. Na to, aby sa zákon neporušoval sú tu príslušné kontrolné orgány, ktoré dozerajú na dodržiavanie zákonov. Každý podnikateľ je povinný týmto kontrolným úradom umožniť vstup do svojej prevádzkarne aby skontrolovali všetko čo sa týka prevádzkovania firmy. Ak však nemá firma prevádzkáreň, ale má sídlo v byte podnikateľa, majú úradníci právo na návštevu bytu. Tieto návštevy tiež nemusia byť rodine práve najpríjemnešie nakoľko im opäť zasahujú do súkromia.

Súhlas vlastníka bytu alebo bytového domu

Keď chce mať podnikateľ sídlo v byte, potrebuje súhlas vlastníka bytového domu. Tento súhlas sa ale nie vždy podarí vybaviť, lebo majiteľ bytu môže mať rôzne námietky a nesúhlasiť s tým, aby podnikateľ mal sídlo v byte, a tak vzniká problém ako to ďalej vyriešiť.

Zlé meno firmy

KancelariaMať sídlo v byte má ešte ďalšiu veľkú nevýhodu, ktorá môže dokonca ohroziť aj zisky firmy. Touto nevýhodou je zlé meno firmy. Obchodné stretnutia v kaviarňach a reštauráciách prípadne v iných spoločných priestoroch nepôsobí na niektorých klientov a obchodných parntnerov presvedčivo. Môžu začať pochybovať o dobrom mene firmy. Je tu tiež problém, že v reštaurácií môžete byť vyrušovaní a takéto obchodné stretnutie nemusí vyzerať práve profesionálne. Takéto stretnutia môžu postupne zle ovplyvniť zisky a povesť firmy.

Ak teda rozmýšľate kam umiestniť sídlo svojej firmy zvoľte radšej oveľa bezpečnejší a jednoduchší spôsob a to tak, že si vytvoríte virtuálne sídlo firmy. Virtuálne sídlo Vás zbaví obáv o stratenie dobrého mena firmy a tiež nemusíte riešiť či má Vaša rodina dostatok súkromia. V prípade potreby sa po dohode dá virtuálne sídlo použiť aj ako miesto na obchodné rokovania.

 

 

Ďalšie články z kategórie Podnikanie

Založenie firmy

Ponúkame vám detailný pohľad na náklady spojené so založením spoločnosti s ručením obmedzeným (s.r.o.) na Slovensku. Bez ohľadu na to, či ste začínajúci podnikateľ alebo skúsený obchodník, je dôležité porozumieť nákladom a poplatkom spojeným so založením novej spoločnosti. Koľko teda stojí založenie firmy na Slovensku?

Súhlas vlastníka nehnuteľnosti

 

Pri zápise sídla do obchodného registra alebo miesta podnikania do živnostenského registra musíte preukázať vlastnícke alebo užívacie právo k nehnuteľnosti, ktorej adresa sa má do registra zapísať. Ak takéto právo nemáte, pri zápise do registra budete potrebovať písomný súhlas vlastníka nehnuteľnosti.

 

Založenie živnosti krok za krokom

Založenie živnosti je často prvou voľbou pre budúcich podnikateľov na Slovensku. Ak ste sa rozhodli vstúpiť do sveta podnikania, v nasledujúcich riadkoch vám popíšeme stručný postup, ako založiť živnosť. Predstavíme vám klasický spôsob založenia živnosti a tiež založenie živnosti online.

Zaujali sme Vás?
Objednajte si virtuálne sídlo
ešte dnes.

Objednať virtuálne sídlo
(C) Copyright 2012 - 2024 MojeSidlo.sk - Virtuálne sídlo v Bratislave

MojeSidlo.sk - všeobecné obchodné podmienky